«از تبعید تا پیروزی»؛ کتابی که برای خود آیت الله هم تازگی داشت



آیت الله مکارم شیرازی با اشاره به نگرش تازه کتاب « از تبعید تا پیروزی » به مبارزات پیش انقلابی ایشان گفت: بنده وقتی کتاب را خواندم برخی موارد آن برایم خودم نیز تازگی داشت. در ابتدای این دیدار که در شهر قم و دفتر آیت‌الله مکارم شیرازی انجام شد، مرتضی سرهنگی، ضمن تقدیم نسخه‌هایی از کتابهای شاخص دفترهای ادبیات و هنر مقاومت و ادبیات انقلاب اسلامی به آیت‌الله مکارم شیرازی درباره تاریخچه حوزه هنری و فعالیت‌های دفترهای ادبیات و هنر مقاومت و ادبیات انقلاب اسلامی توضیحاتی ارایه کرد.
در ادامه هدایت‌الله بهبودی درباره چگونگی انتشار کتاب «از تبعید تا پیروزی» گفت: آقای علیان‌نژاد هنگام نگارش مجموعه کتابهای روزشمار انقلاب اسلامی با مقالاتی از آیت‌الله مکارم شیرازی روبه رو شد که دارای ویژگی‌هایی از جمله: استمرار مقالات (تقریباً هر پنج روز یک مقاله)، منسجم بودن ساختار مقالات، به روز بودن موضوع مقالات با توجه به مسایل جاری کشور، مستند و شیوا و قابل فهم بودن مقالات برای عامه مردم ، پیش‌بینی‌ها و توصیه‌هایی که پس از انقلاب محقق شدند ، فراگیری (خطاب به مردم، نظامیان، شاپور بختیار و ...) و انتشار در نشریه‌های کثیرالانتشار آن هم در زمان حاکمیت رژیم پهلوی بود.
به گفته بهبودی این ویژگی‌های قلم آیت‌الله مکارم شیرازی در مجموع الگویی از چگونگی استفاده هوشمندانه یک شخصیت مبارز از رسانه‌های حکومت مستقر برای سرنگونی آن رژیم را ارایه می‌کند. لذا با توجه به اهمیت این مقالات و مصاحبه‌ها، دفتر ادبیات انقلاب اسلامی درصدد انتشار مستقل آنها برآمد.
در ادامه این دیدار علیان‌نژاد گفت: در ابتدا روزنامه‌های کیهان و اطلاعات در سال 1357 بررسی شد و در مجموع سیزده مطلب از آیت‌الله مکارم شیرازی شامل یازده مقاله و یادداشت و دو مصاحبه استخراج گردید.
وی افزود: از آنجایی که زندگی‌نامه مستقل و کاملی، خصوصاً درباره مبارزات آیت‌الله مکارم شیرازی در دوران انقلاب اسلامی، منتشر نشده بود قرار شد کتاب در دو بخش زندگی‌نامه و مقالات تنظیم شود. سپس با استفاده از شصت عنوان کتاب و دوازده عنوان نشریه و چندین پایگاه اینترنتی زندگی‌نامه آیت‌الله مکارم شیرازی را تدوین کردیم.
 به گفته علیان‌نژاد با نگاهی به حوادث انقلاب اسلامی مشخص می‌شود آیت‌الله مکارم شیرازی مقاطع حساسی از تاریخ انقلاب و از جمله سخنرانی در حضور مراجع تقلید و اجتماع قریب پنجاه هزار نفر در مسجد اعظم قم در مخالفت با لایحه انجمن‌های ایالتی و ولایتی، بازداشت توسط ساواک در شب 15خرداد 1342، مخالفت با لایحه کاپیتولاسیون و تبعید امام خمینی(ره)، برگزاری مراسم چهلم آیت‌الله سیدمصطفی خمینی، قیام 19دی 1356، بازداشت و تبعید به چابهار، مهاباد و انارک، اوج‌گیری انقلاب و تحصن در مسجد دانشگاه تهران و استقبال از امام خمینی(ره) و پیروزی انقلاب اسلامی را تجربه و حضور پررنگی در آنها داشته‌اند.
وی افزود: برای دسترسی به اسناد ساواک درباره آیت‌الله مکارم شیرازی به حدود سی عنوان کتاب سندی مراجعه کردم. البته مرکز بررسی اسناد تاریخی وزارت اطلاعات اسناد شخصیت‌های مبارز را در کتابهایی با عنوان یاران امام به روایت اسناد ساواک منتشر می‌کند، اما متاسفانه پس از درگذشت این چهره‌ها این کار دو ایراد دارد یکی اینکه شاید برخی از اسناد ساواک نادرست باشد و دست مبارز از بررسی صحت آنها کوتاه است و دوم اینکه پژوهشگران، به موقع به آن اسناد دسترسی پیدا نمی‌کنند.
 در ادامه این دیدار، آیت‌الله مکارم شیرازی با تشکر از پدیدآورندگان کتاب «از تبعید تا پیروزی» گفت: بنده وقتی کتاب را خواندم برخی موارد آن برایم تازگی داشت و دوستانی که کتاب را خوانده‌اند نیز اظهار کرده‌اند نگاه تازه‌ای نسبت به فعالیت‌های بنده در دوران انقلاب اسلامی پیدا کرده‌اند.
 آیت‌الله مکارم شیرازی خواستار همکاری دفتر ادبیات انقلاب اسلامی برای جمع‌آوری و تدوین سایر مقالاتشان شد و همچنین از خاطرات خود از تبعید در سال 1357 گفت که زنی به ایشان گفت، ما برای شاه دعا می‌کنیم! که شما را به شهر ما تبعید کرد تا ما نیز بتوانیم از مجالس شما بهره ببریم.
 ایشان با آرزوی توفیق بیشتر مدیران دفترهای ادبیات و هنر مقاومت و ادبیات انقلاب اسلامی در فعالیت‌شان افزود: باید از محو شدن تاریخ جلوگیری کرد. هرچه می‌گذرد گرد و غبار فراموشی بر تاریخ می‌نشیند و برای این که جاودانه شود باید در مطبوعات و مکتوبات دیده شود و این کار مهمی است. سرمایه آیندگان، تجارب گذشتگان است. اگر این تجربیات منتقل نشود و آیندگان بخواهند خودشان تجربه کنند، باید هزینه‌ها را دوباره بپردازند.
مرتضی سرهنگی، مدیر دفتر ادبیات و هنر مقاومت هم با بیان این که «کار ما نوشتن علیه فراموشی است» گفت: ادبیات تحولات بزرگی مانند انقلاب و جنگ در تمام دنیا به عنوان یک دارایی بزرگ محترم شمرده می‌شود. چون تحولات بزرگ خود به خود مولد یک ادبیات جدید است. ایران هم این تحولات را داشته است و الان آثار خوبی در این زمینه‌ها منتشر می‌شود.
 بنا بر گزارش ستاد خبری حوزه هنری ،در پایان دیدار مرتضی سرهنگی و هدایت‌الله بهبودی، مدیران دفترهای ادبیات و هنر مقاومت و ادبیات انقلاب اسلامی و میرزاباقر علیان‌نژاد، نویسنده و تدوین‌کننده کتاب «از تبعید تا پیروزی» با آیت‌الله مکارم شیرازی، ایشان با اهدای قرآن و مفاتیح نوین از آنان تقدیر کرد.
 «از تبعید تا پیروزی: زندگی‌نامه و مجموعه مقالات و مصاحبه‌های آیت‌الله ناصر مکارم شیرازی» به عنوان پنجاه‌ و ششمین کتاب تحقیقی تولید شده در دفتر ادبیات انقلاب اسلامی، در 241 صفحه با شمارگان 2500 نسخه و بهای 99 هزار ریال توسط انتشارات سوره مهر منتشر شده است.

 


خبرگزاری شبستان اول مرداد 1392